Helatorstaina tuli juostua elämäni ensimmäinen puolimaraton. Tässä raportti aiheesta. On muuten pääosin sama, jonka kirjoitin juoksufoorumi.fi -palstalle.

Kisapaikalle saavuin varsin hyvissä ajoin, mikä oli ihan hyvä, kun silloin sain ilmoittautumisen tehtyä ihan jonottamatta. Jossain vaiheessa bongasin kisa-alueella juoksufoorumi.fi:ltä tutun ja muutama sana vaihdettiin, mm tavoitteista. Etukäteen olin pohdiskellut, että lähden yrittämään tasaista 5 min/km vauhtia, ja jos kunto ei kestä, niin sippaan sitten. Sää oli aika manio, n 15 astetta ja kevyttä tuulta. Sopiva shortsikeli siis.

Lähdössä ei tosiaankaan ollut ruuhkaa. Ensin kaikki osallistujat ryhmittyivät noin kahden metrin päähän lähtöviivasta. Käytin tilaisuutta hyväkseni, ja menin kerrankin ihan viivalle seisomaan. Jotain hyötyä pienistä tapahtumista. Juoksu lähti reippaasti liikkeelle, ja kilometrin kohdalla huomasin sen lähteneen aavistuksen liiankin reippaasti. Kello näytti 4:28. Siihen asti olin juossut löyhähkössä ryhmässä, mutta jäin siitä suosiolla ja hidastin itse hieman vauhtia. Sen jälkeen kilometrit 5:een asti menivät 4:55 - 5:07 vauhtia. Hitain oli viides, jossa kivuttiin erästä mäkeä ylös. Vaikka se olikin isohko, niin tuoreilla jaloilla sen jaksoi hyvin.


Vitosesta kymppiin mentiin suht tasaista ja enimmäkseen myötätuuleen. Kilometrivauhdit 4:50-5:12. Tämän pätkän juoksin ihan yksin. Ketään ei ollut tavoitettavana, sillä alun ryhmä paineli kaukana horisontissa  eikä kukaan juossut minua kiinni. Kympin väliaika oli 49:37, eli ihan tavoitteen mukaisesti.

Kympin jälkeen himmailin hieman juottopisteen jälkeisessä nousussa, ja pari kaveria juoksikin minut kiinni. Liimauduin heidän peesiin, jossa mentiin yhdentoista kilometrin toiselle puolelle. Siellä, kohdassa, jossa pyörätie päättyi ajorataan, juoksimme hieman harhaan. Meille ei käynyt selväksi, pitääkö jatkaa ajorada yli ikäänkuin pyörätien jatkeena vai ajorataa pitkin. Tämä jälkimmäinen oli se oikea, valitsimme ensimmäisen. Onneksi jäljessä tulleet pari juoksijaa huusivat meille, että metsään mennään. Käännös takaisin ja oikeaan suuntaan. Ei siinä aikaa tuhraantunut juurikaan, mutta kavereiden peesistä tipahdin. Samalla alkoikin ylämäki osuus vastatuulella höystettynä. Vaikka tuuli oli kevyt, niin voimia vei. 10-15 km kilsavauhdit olivat 5:12-5:43 välillä, eli sain todeta tavoitteeni haihtuvan äetsäläisiin ylämäkiin.

Jossain ennen 15 km juottopistettä eräs juoksija otti minut kiinni, ja hänen kanssaan sitten jatkettiin matkaa. 16 km kohdalla hän kysyi, paljoko oli mennyt aikaa ja 1:22 oli vastaus. Totesin, että 1:50:een on mahdollisuus. Tällä kertaa taisin jaksaa peesissä jonnekin 17 km toiselle puolelle, missä oli taas pakko jättäytyä kyydistä. 18 km kohdalla energiat olivat jo niin vähissä, että kirosin kaikki juoksutapahtumat alimpaa helvettiin jo aiemmin mainittujen äetsäläisten ylämäkien seuraksi. Ilmiselvästi olin luovuttamassa, juoksuvauhti tippui, ja taisin jo ajatella lönkytteleväni maaliin loppuajasta välittämättä. 5:56 oli hitain kilometri tällä pätkällä.

 

Sitten jossain 19 km jälkeen (ilmeisesti) erään tien alituksen jälkeen oli kisan positiivisin yllätys. Alussa mainitsemani uusi tuttava ilmestyi jostain kannustamaan. Hän hoputti meikäläiseen lisää vauhtia, ja kannusti loppukiriin. Yritin sepustaa, etten millään jaksa, mutta hän totesi, että vielä jaksat puhua, niin jaksat kyllä juostakin :) . Pakkohan sitä oli yrittää. Oikeasti en tiedä tapahtuiko juoksuvauhdissa mitään oleellista kiihtymistä. 19-20 km väli oli 5:46. Sitten kannustajani totesi, että viimeinen kilometri on lyhyt. Yeah right, ajattelin. Hän tarkoitti, että se oikeasti taitaa olla alamittainen. Näin taisi olla, koska 20 km paalulta maaliin pääsin ajassa 4:02, mikä on km-vauhtina 3:40. En usko, että tuollaiseen kiitoon yllän puolimaratonin lopussa. Niin tai näin, loppuaika maalissa 1:49:29. Niukasti alitin sen 1:50, mikä muodostui suunnitelma-B:ksi, kun matkan varrella totesin 1:45:n mahdottomaksi.

Tulos oli ihan nykykunnon mukainen, talven ulkoilut ovat jääneet vähemmälle, kuin olisin halunnut. Kunto ei tällä erää riittänyt 5 min/km tahtiin, mutta hyvä testi tämä oli Forssaa varten. Nyt pystyy sinnekin jonkinlaisen aikatavoitteen laatimaan, kun en osaa ilmankaan juoksuun lähteä.

Keskisyke oli muuten 180 ja maksimi reitillä 187.